bkmotoren-header-zakelijk
ZAKELIJK

Motorrijden bij BK Motoren

Zakelijk motorrijden heeft een hoop voordelen. Hieronder hebben wij de voordelen van het zakelijk motorrijden opgesomd:

VOORDELEN

De voordelen van zakelijk motorrijden

Zakelijk motorrijden heeft een hoop voordelen. Hieronder hebben wij de voordelen van het zakelijk motorrijden gebaseerd op de wetgeving 2024 opgesomd:

Fiscaal aantrekkelijk

De investering in een motorfiets is fiscaal aantrekkelijk. Als ondernemer mag je hier namelijk de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) toepassen, dit geld voor iedere ondernemer die meer dan 2800 euro investeert. De aftrek bedraagt maximaal 28% van de aanschafwaarde. Auto’s zijn expliciet uitgesloten van deze regeling, maar motoren niet en die vallen er dus gewoon onder. Kies je voor een elektrische motor, dan kun je ook een beroep doen op de milieu-investeringsaftrek (MIA), waarmee je maximaal 27% van de investering van de winst mag aftrekken.

Kosten aftrekbaar

Alle kosten die je maakt door het bezit en het gebruik van de motor  zoals de afschrijving, brandstof, onderhoud, motorrijtuigenbelasting en verzekering kunnen van winst van de zaak worden afgetrokken. Hierdoor wordt de belastbare winst verlaagd en hoef jij dus minder geld af te staan aan de belasting. Daarnaast is de aanschaf van essentiële items denk aan motorkleding, helmen, laarzen, tassen, een navigatiesysteem en andere nodige(!) accessoires aftrekbaar. Omdat in Nederland de ondernemer en niet de Belastingdienst bepaalt waarin je als ondernemer zakelijk investeert, kun je zelf bepalen wat voor motor en welke bijbehorende spullen je nodig hebt (tenzij je het héél bont maakt).

Bijtelling voor een motor

In tegenstelling tot auto’s hoeven motorrijders alleen maar belasting te betalen over de werkelijk afgelegde privékilometers. Daarbij kijkt de Belastingdienst naar de gemaakte, totale kosten per kilometer. Als jouw motor over het gehele jaar 25 cent per kilometer kost en je hebt 4000 kilometer privé gereden. Dan ziet jouw berekening er zo uit: (4000*0.25) en krijg je dus 1000 euro bijtelling. Afhankelijk van je inkomen betaal je een percentage van 42 of 52 ( het is afgerond 37% en 49,5% )procent belasting (dus 370 of 495 euro per jaar). Bij een kleine auto betaal je vanwege het bijtellingspercentage al snel vier keer zoveel per jaar.

BTW

Indien je als btw plichtige ondernemer een nieuwe motorfiets of een gebruikte btw motorfiets aanschaft dan kun je de btw over de aanschafprijs terugvorderen. De onderhoud en benzinekosten worden door je bedrijf gedragen en de btw hierover is ook aftrekbaar. Een keer per jaar moet je wel btw afdragen over de waarde van het privé gebruik. De waarde van het privégebruik is het bedrag van de gemaakte kosten door privé gebruikt. Dit wordt vermeerderd met 20% van de aanschafkosten als de motor meer dan vijf jaar oud is. Voor de btw-correctie wordt het woon-werkverkeer wel aangemerkt als privé kilometers en dit verschilt dus met de inkomstenbelastingaangifte.

Leasen

De leasemarkt voor het zakelijk rijden van een motor groeit. Niet alleen voor de DGA en IB-ondernemer, maar ook steeds vaker voor werknemers. Enerzijds door het terugdringen van de bedrijfskosten (motorfiets ten opzichte van een auto) voor de werkgever en anderzijds door de hele lage privé-bijtelling voor de werknemer.

Met de privé motor zakelijk rijden

Komt het slechts enkele keren voor dat je de motorfiets gebruikt voor zakelijke ritten? Vergeet niet je kilometers te declareren of in aftrek te brengen op je ondernemingswinst. Net als voor de kilometervergoeding voor auto’s geldt hier een bedrag van € 0,21 per kilometer.

Let op: Deze tekst geeft u een inzage van het financiële beleid van zakelijk motorrijden in Nederland.

Wij zijn geen financieel adviseur en raden dan ook ten alle tijde aan uw eigen boekhouder of accountant te raadplegen om voor uw situatie een calculatie te laten opmaken.

bkmotoren-image-zakelijk-b2b
B2B Klant

Als motorzaak B2B klant worden

Heeft u als motorzaak moeite om uw voorraad op peil  te houden dan bent u bij ons aan het juiste adres, het B2B leveren van motoren is onze specialiteit. Met ons uitgebreide netwerk door heel Europa is de kans groot dat wij u kunnen voorzien van motoren die u graag in uw eigen showroom ziet staan.

Heeft u hierover vragen neem gerust contact om elkaar beter te leren kennen en de behoefte van u bedrijf te bespreken.

Vragen?

Neem contact met ons op

U droom motor gevonden bij BK Motoren, neem dan gerust contact op om een bezichtiging in te plannen.

bkmotoren-image-CTA

BK Motoren 2024 | Website door Addmark